Terracotta & azulejos: zo haal je een vleugje Spanje in huis!

Nu we door het coronavirus niet massaal naar de Costa del Sol kunnen afreizen om te genieten van de stranden en de heerlijke tapas, moeten we een andere manier verzinnen om van de mediterraanse sfeer te genieten. In dit blog vertellen we je hoe je de Spaanse sfeer in huis haalt, zodat je deze zomer niet eens meer op vakantie wil. (Hint: iets met JASNO shutters ?? )

Gebakken aarde

Wanneer we denken aan Spanje, is een van de eerste dingen die ons te binnen schiet het veelvuldig gebruik van terracotta accessoires. Terra cotta betekent letterlijk “gebakken aarde” en zie je in Spanje werkelijk overal terug. Denk alleen al aan die leuke schaaltjes waarin je patatas bravas of albondigas geserveerd worden.

Maar denk ook aan de terracotta potten of het terracotta servies. Deze warme aardetint zorgt direct voor een zomerse sfeer in huis. Haal dus een aantal terracotta potten van verschillende groottes in huis en zet er je favoriete plantjes in. Of kies voor typisch Spaanse planten zoals anjers en rode geraniums. Ook leuk: ga voor een terracotta pot met een kleine citroen- of sinaasappelboom.

Mediterraanse shutters

In Spanje zie je veel houten buitenluiken die de warmte weren. Shutters, oftewel houten binnenluiken, vertalen deze mediterrane sfeer naar je interieur. Ga voor shutters in een wittint of lichte beitskleur met zichtbare houtnerf en klap de panelen open om die heerlijke zonnestralen binnen te laten. Liever een wat subtielere lichtinval? Klap de panelen dicht en zet de lamellen in de gewenste stand. Zo speel je op ieder gewenst moment van de dag met de lichtinval in je eigen hacienda.

Oud hout

Oude doorleefde materialen die een authentieke, landelijke sfeer creëren zien we veel terug in Spaanse interieurs. De materialen kunnen niet oud genoeg zijn; denk bijvoorbeeld aan de houten steunbalken in het plafond of de rustieke meubels. De natuurlijke materialen zorgen voor de verbintenis met buiten en staan centraal in het interieur. Nu heeft natuurlijk niet iedereen van die prachtige, houten steunbalken in de woonkamer, maar vul je interieur eens aan met accessoires in deze stijl. Wat dacht je van een houten stoel met een gevlochten zitting? Of een rustieke bijzettafel met een houten hanglamp? Houd de rest van het interieur neutraal door voor veel wit te kiezen. Wij zijn helemaal klaar voor de zomer!

Azulejos

Je hebt ze vast wel eens gezien tijdens je vakantie in Spanje: keramieke siertegels met verschillende patronen op een muur of trap. Deze azulejos worden in allerlei kleuren beschilderd en zijn daarom ware sfeermakers voor in huis. In Spanje wordt veelal voor de kleur blauw gekozen in combinatie met wit. Vaak is de Moorse invloed terug te zien in het patroon. De azulejos zijn een echte eyecatchers tegen de wand van je (buiten)keuken. Of wat dacht je van een betegelde (tuin)tafel met deze sfeervolle siertegels? Haal ook wat aardewerk in huis met een soortgelijk patroon. Wat dacht je bijvoorbeeld van leuke schaaltjes of vazen ter decoratie in de keuken? ¡Muy bonito!